Strategieën

Spelend leren in het onderwijs

Misschien valt het jou ook wel op dat toetsen maken een steeds prominentere rol begint te spelen in het onderwijs. Waar is spelend leren dan gebleven? Helaas is dat in het Nederlandse onderwijssysteem weggezakt en heeft dit plaatsgemaakt voor Cito-toetsen. Zelfs kleuters moeten al toetsen maken om te bekijken hoe ze presteren. Uit onderzoek is gebleken dat dit zelfs kan zorgen voor psychische schade. Dat is eigenlijk niet vreemd als je kijkt hoe de natuurlijke ontwikkeling van kinderen verloopt. Op die leeftijd horen ze nog niet bezig te zijn met toetsen maar zorgt spel ervoor dat kinderen op een spelende manier leren. Wil je weten hoe je spelend leren in je eigen onderwijs kunt toepassen? Lees hieronder verder!

Tips om spelend leren toe te passen

Vanuit de ontwikkelingspsychologie staat vast dat spel nodig is voor de ontwikkeling van kinderen. Ze raken hierdoor namelijk op een intrinsieke manier gemotiveerd. Bovendien wordt het vanuit de overheid ook helemaal niet verplicht om zoveel te toetsen. Als je zelf spelend leren wilt toepassen in de klas kun je een keer buiten gaan lesgeven. Er zijn zoveel manieren om dit vorm te geven en voor inspiratie kun je op Pinterest veel lesideeën vinden. Ook zijn er verschillende methodes en cursussen beschikbaar waar tips worden gegeven.

Methodes en cursussen op het gebied van spelend leren

In de onderbouw kun je met de verschillende hoeken in de klas al veel doen op het gebied van spelend leren. Hiervoor zijn verschillende cursussen en methodes beschikbaar om inspiratie op te doen. Methode klinkt misschien al erg sturend maar het gaat er om dat jij er ideeën uit kunt opdoen om spelend leren in je onderwijs te verwerken. Hierbij leer je hoe je kinderen kunt prikkelen om op een spelende manier te leren.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.