Uncategorized

Het verzuim van werknemers terugdringen

Als je het verzuim van werknemers terug wilt dringen, is het van belang te achterhalen wat de reden van verzuim is. Er zijn diverse bedrijven die jou hierbij kunnen helpen, maar als je een goede HR-afdeling hebt kunnen zij wellicht al een deel van het probleem op proberen te lossen.

Waarom verzuimen jouw werknemers?

Als je merkt dat er veel verzuim is op de werkvloer, dan kun je je weleens achter de oren krabben wat daar de oorzaak van kan zijn. Is het puur toeval? Of heeft de meerderheid last van burn-out klachten? Is de werkdruk dan te hoog? Of juist te laag? Want dan gaan werknemers zich vervelen en dat is ook niet goed voor de geestelijke gezondheid. Of moeten jouw werknemers lichamelijk zwaar werk doen en wordt dat soms te veel? Dan is het zeker van belang eens te kijken naar oplossingen hiervoor.

Oplossingen

Soms zijn de oplossingen heel simpel, soms zijn ze wat ingewikkelder. Bijvoorbeeld: moet een werknemer, die al last heeft van zijn of haar rug, veel sjouwen? Schaf dan een karretje aan, zo hoeft de werknemer minder afstand af te leggen met het sjouwwerk in zijn of haar handen. Zo simpel kan het soms zijn, maar je moet er, als werkgever, wel voor open staan om dit soort dingen te willen zien. Uiteraard zijn de oplossingen niet altijd zo simpel, maar er zijn wel handige trucjes.

Onbekende oorzaak

Heb je als werkgever geen flauw idee of er een verband is tussen het verzuim van jouw werknemers? Je zou eens een algemene enquête rond kunnen laten gaan, waarop werknemers aan kunnen geven waar zij tegenaan lopen. Zij zijn immers ervaringsdeskundigen, want zij staan op de werkvloer. Deze enquêtes kun je laten maken door jouw HR-afdeling, maar er zijn er ook op internet te vinden. Weet je het écht niet of denk je niet dat jij de geschikte persoon bent om de oorzaak te achterhalen? Dan kun je altijd een bedrijf inschakelen die daarin gespecialiseerd is.

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.